Офіційний сайт Запорізької районної ради

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Безоплатна правова допомога

Все, що треба знати про корупцію та способи її подолання

 

«Корупція – то є духовна недуга»
Любомир Гузар

 

Чи можливо подолати корупцію в Україні? Це, на перший погляд, риторичне запитання має сьогодні вирішальне значення для історичної долі Української держави. Цілком очевидним є той факт, що корумпована, морально розбещена і деградована Україна не буде здатною надовго зберегти свою незалежність.

Корупція і бюрократизм — різновиди суспільного паразитизму. Але якщо бюрократизм насамперед знижує ефективність функціонування суспільної системи, то корупція — це своєрідна ракова пухлина з численними метастазами, які можуть призвести до руйнації держави.

За законом корупція - це використання посадовою особою наданих їй службових повноважень або пов'язаних з ними можливостей з метою одержання неправомірної вигоди або прийняття такої вигоди чи прийняття обіцянки / пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб або відповідно обіцянка / пропозиція чи надання неправомірної вигоди посадовій особі, або на її вимогу іншим фізичним чи юридичним особам з метою схилити цю особу до протиправного використання наданих їй службових повноважень або пов'язаних з ними можливостей (ст. 1 Закону України «Про запобігання корупції»).

 

До корупційних діянь відноситься:
- отримання посадовцем (будь-який державний службовець, суддя, прокурор, слідчий, працівник поліції, тощо) неправомірної вигоди (грошових коштів, переваг, пільг, тощо),
- використання посадовцем будь-якого державного чи комунального майна або коштів в приватних інтересах
- наявність конфлікту інтересів
- порушення обмеження спільної роботи близьких осіб (ст. 27 Закону),
- порушення обмеження щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності а також обмеження після припинення діяльності посадової особи (статті 25, 26 Закону),
- надання керівництвом незаконних доручень (стаття 44 Закону)
Спеціально уповноваженим суб'єктам у сфері протидії корупції є:
- органи прокуратури – зокрема, органи Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (спочатку треба звертатися до територіальних філій Спеціалізованої прокуратури)
- Національне антикорупційне бюро України (НАБУ)
- Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК)
- Служба безпеки України (СБУ)
- До прокуратури, органів внутрішніх справ, СБУ, НАБУ треба звертатися, коли відомі факти корупційних злочинів або адміністративних правопорушень.
Компетенція та підслідність.

 

НАЗК, зокрема:

• веде Єдиний державний реєстр декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення;
• перевіряє відповідність цих декларацій способу життя чиновників;
• контролює дотримання обмежень щодо фінансування політичних партій;
• слідкує за недопущенням конфлікту інтересів у чиновників;
• приймає повідомлення про можливі випадки корупції;
• розробляє проект Антикорупційної стратегії та державної програми з її виконання, проекти нормативно-правових актів з цих питань;
• видає обов’язкові для виконання приписи;
• здійснює співпрацю з викривачами корупції, вживає заходи щодо їх правового та іншого захисту, притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні їх прав.
НАБУ, зокрема:

• вживає заходів щодо розшуку та арешту коштів та майна, які можуть бути предметом конфіскації, або спеціальної конфіскації у кримінальних правопорушеннях, віднесених до його підслідності,
• здійснює оперативно-розшукові заходи і досудове розслідування кримінальних правопорушень, віднесених до його підслідності (ст. 216 Кримінального процесуального кодексу), якщо наявна хоча б одна з таких умов:
• Злочини вчинено певною вищою посадовою особою, в тому числі членом Кабінету Міністрів України, нардепом, посадовою особою місцевого самоврядування першої та другої категорій, суддею, прокурором, керівником суб’єкта великого підприємництва, у статутному капіталі якого частка державної або комунальної власності перевищує 50 відсотків, тощо;
• або розмір предмета злочину або завданої ним шкоди в п’ятсот і більше разів перевищує розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленої законом на час вчинення злочину (якщо злочин вчинено службовою особою державного органу, правоохоронного органу, військового формування, органу місцевого самоврядування, суб’єкта господарювання, у статутному капіталі якого частка державної або комунальної власності перевищує 50 відсотків);
• або Злочин щодо пропозиції, обіцянки або надання неправомірної вигоди службовій особі, та зловживання впливом, вчинено щодо, зокрема, вищої службової особи.
Інші органи та організації, яким можна повідомити про факти корупції

• Уповноважені підрозділи з питань запобігання та виявлення корупції органів державної влади

До зазначених підрозділів слід звертатись у випадку, якщо корупційне правопорушення стосується посадових чи службових осіб, які працюють у органах влади.

• Керівники підприємств, установ, організації незалежно від підпорядкованості та форми власності, якщо корупційне правопорушення стосується робітників цих підприємств.

В даному випадку слід звернути увагу, що дієвість таких повідомлень може буде досить низькою. Рекомендується паралельно звертатись і до правоохоронних органів.

• Громадські організації, що спеціалізуються на виявленні та протидії корупції, та журналісти-розслідувачі.

У випадку, якщо ви володієте інформацією щодо фактів корупційних правопорушень, ви маєте можливість повідомити про це у письмовій формі чи електронним листом громадські організації, які спеціалізуються саме на розслідуванні корупційних правопорушень, або журналістам-розслідувачам.

Як звертатись?

Звернення про корупційні діяння має бути оформлена письмово.
У заяві необхідно у довільній формі викласти всі відомі Вам факти корупційного порушення. При наявності до заяви можна прикласти докази на підтвердження викладених у ній обставин. Фактами, що вказують на наявність корупційного правопорушення, можуть бути документи, що підтверджують витрачання коштів, посилання на журналістські розслідування у пресі, аудіо- чи відеозаписи, Ваші власні розслідування тощо.

Також слід зазначити Ваше прохання чи вимогу. Заява повинна містити прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання, контактні дані.

Також можна звернутись і в усній формі (при особистому прийомі чи по телефону). Однак, слід пам’ятати, що Ваше звернення повинно бути зафіксовано із зазначенням Вашого ПІБ та адреси проживання.

Однак, зараз все більше з’являється можливостей анонімно звертатись з повідомленням про корупційні злочини. На сайтах правоохоронних органів появляються телефони довіри та електронні скриньки.
Захищена електронна поштова скринька для осіб, які надають допомогу у запобіганні і протидії корупції (викривачів): anticor_reports@nazk.gov.ua

Відповідно до вимог ст.. 53 Закону України «Про запобігання корупції» анонімне повідомлення про порушення вимог цього Закону підлягає розгляду, якщо наведена у ньому інформація стосується конкретної особи, містить фактичні дані, які можуть бути перевірені.

Кожен орган має свої контакти та телефони довіри, зателефонувавши на які, Ви можете залишити інформацію про відомі Вам факти корупції.

 

НПА
• Закон України «Про запобігання корупції»
• Закон України «Про прокуратуру»
• Закон України «Про Національне антикорупційне бюро України»
• Закон України «Про Службу безпеки України»
• Кримінальний процесуальний кодекс України
• Кримінальний кодекс України
• Закон України "Про звернення громадян"
• Кодекс України про адміністративні правопорушення

Спеціальна телефонна лінія, за якою приймаються повідомлення про корупційне правопорушення +38 (044) 594-94-60 Бережіть Україну!


За безоплатною правовою допомогою звертайтеся до Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресами:
м.Запоріжжя, проспект Соборний, 77 (2 поверх)
м.Запоріжжя. площа Профспілок, 5 (1 поверх)



Четвер, 27 Лютого 2020 13:36 | Переглядів: 1353