Офіційний сайт Запорізької районної ради

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Дев’яносте Різдво Якова Хоменка

У переддень Різдва свій 90-річний ювілей від Дня народження відсвяткував Яків Миколайович Хоменко із села Долинівки Миколай-Пільської сільради – фронтовик, інвалід Великої Вітчизняної війни, шанована на селі людина із вагомим трудовим і життєвим досвідом.

З грамотами, подарунками привітати ветерана завітали голова районної ради А.М.Шевчишин разом зі своїм заступником С.І. Бурмою, голова районної ради ветеранів В.М.Скловський, районний депутат, голова Веселівської ради ветеранів В.П.Хорошун, Миколай-Пільський сільський голова Т.М.Шаповалов із секретарем О.Д.Бакум, керівник СВК «Дніпрові Хвилі» М.М.Гавриленко, голова Миколай-Пільської ради ветеранів Л.О.Пильщик. Учасники ансамблю «Джерело» подарували ювіляру щирі пісні. І звичайно ж, було багато теплих слів.

 - Ми не могли оминути увагою цу знакову подію, - звернувся до ветерана голова районної ради. – На жаль, все менше з кожним роком в районі залишається таких людей як Ви - фронтовиків Великої Вітчизняної, трудівників, завдяки натхненній праці яких відродилася велика країна.

На Вашу долю випали нелегкі випровування, але Ви їх вистояли з честю. Вклоняємось Вашій життєвій мудрості, багатому досвіду, незламності перед воєнними лихоліттями та труднощами післявоєнної відбудови. Вдячні за багаторічну самовіддану працю. Зичимо міцного здоров’я, прожити 100 і більше літ у мирі, добрі та злагоді! – наголосив Анатолій Шевчишин.

Важка життєва доля випала Якову Хоменку. Він на власному досвіді знає, що таке жахіття окупації та пам’ятає фронтові дороги, якими дійшов до Будапешта. У складі Першого Українського фронту воїн брав участь у визволенні України, Угорщини. Був тяжко поранений. За мужність і відвагу нагроджений орденом Вітчизняної війни ІІ ступеня, «Захиснику Вітчизни», медалями «За перемогу над Німеччиною», «За взяття Будапешту», медаллю маршала Жукова та багатьма іншими.

У 1950 році Я.М.Хоменко з родиною приїхав у наш край. Працював у колгоспі «Шлях до комунізму» (с.Новопетрівка), трактористом, комбайнером, обліковцем, ваговиком, був членом ревізійної комісії, членом правління колгоспу, сільським депутатом.

Разом з дружиною Ніною Василівною виростили чудових доньок Тетяну і Галину. Тішать серце 4 онуків, 6 правнуків і одна праправнучка. Двадцять років тому відійшла у вічність дружина, нині доглядає батька молодша донька Галина.

І до сьогодні ветеран, понад пережите, усі труднощі, які випадали йому на долю, нелегку працю у післявоєнні роки, пам’ятає ціну Перемоги, є живим свідком історичних подій, хранителем народної памяті.

І нехай обличчя помережане зморшками, волосся сиве, болять покручені старенькі руки, а душа все одно молода, розум допитливий, серце палке…

 

Наталія Стіна.

Фото автора.



П'ятниця, 08 Січня 2016 15:35 | Переглядів: 966