Офіційний сайт Запорізької районної ради

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Податкова у Запорізькому районі повідомляє

 

Юліана Козаченко: "Детінізація земельних відносин забезпечує місцевим бюджетам додаткові фінансові ресурси"

 

З початку року надходження плати за землю у Запорізькій області склали майже 911 мільйонів гривень. Як зазначила в. о. начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Юліана Козаченко, це на 130 мільйонів перевищує рівень сплати у січні-жовтні 2016 року.
Близько 80 відсотків від загальної суми забезпечили платники-юридичні особи, перерахувавши до бюджету 122 мільйони. Фізичні особи поповнили казну на 189 мільйонів.
Керівник фіскальної служби області підкреслила, що на зростання доходів бюджетів від цього платежу впливають кілька чинників. По-перше, прийняття органами місцевого самоврядування нових ставок земельного податку та розмірів орендної плати. По-друге, у 2017 році застосовується підвищений коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки землі – 1,06. Крім того, запровадження нової грошової оцінки землі у деяких населених пунктах, у тому числі, в обласному центрі, дозволило отримувати більші суми. На зростання надходжень також суттєво вплинула реєстрація нових платників, укладання додаткових угод до діючих договорів оренди тощо.
Юліана Козаченко наголосила, що заходи з детінізації у сфері земельних відносин та належна сплата за земельні ділянки забезпечує бюджетам територій додаткові фінансові ресурси, оскільки плата за землю повністю зараховуються до місцевих скарбниць та бюджетів об'єднаних територіальних громад.
У поточному році у м. Запоріжжя та області обліковується понад півмільйона громадян-платників за землю, що на 4,6 тисячі, більше, ніж у аналогічному періоді минулого року. Фіскальна служба сформувала та надіслала їм 327 тисяч податкових повідомлень-рішень на загальну суму податкових зобов'язань 119,6 мільйона гривень.
На відміну від громадян, власники землі-юридичні особи та фізичні особи-підприємці самостійно подають податкові декларації з плати за землю. У цьому році вони задекларували майже 980 мільйонів, що перевищує минулорічні нарахування на 98 мільйонів. Усього в регіоні зареєстровано близько 9,5 тисячі землекористувачів-юридичних осіб. Щодо фізичних осіб-підприємців, то вони подали понад 5 тисяч декларацій, у яких середньомісячна сума нарахувань складає загалом 6,3 мільйона.

 

За право торгувати підакцизною продукцією запорізькі підприємці сплатили майже 31,5 мільйона гривень

За десять місяців поточного року запорізькі суб'єкти господарювання, що здійснюють торгівлю алкогольною та тютюновою продукцією, спрямували до бюджетів громад майже 31,5 мільйона гривень плати за ліцензії. Як повідомила в. о. начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Юліана Козаченко, порівняно з минулорічною сплатою у цьому році додатково місцева казна отримала понад 400 тисяч. Лише за попередній місяць торговці підакцизною продукцією перерахували за дозволи 3,2 мільйона.
Понад 56 відсотків від загальної суми з початку року сплатили суб'єкти господарювання м. Запоріжжя – 17,7 мільйона, платники Бердянської ОДПІ направили до бюджету 4,4 мільйона, Мелітопольської – 3,6 мільйона, Енергодарської – 1,8 мільйона, Токмацької – 1,7 мільйона, Пологівської – 1,5 мільйона, Вільнянської – 601 тисячу гривень.
За січень-жовтень понад 3 тисячам представникам роздрібної торгівлі фіскальна служба видала майже 7,9 тисячі ліцензій, з яких на реалізацію алкоголю –4,5 тисячі, для торгівлі тютюновими виробами – понад 3,3 тисячі.
Нагадаємо, річна плата за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями становить 8000 гривень на кожний окремий електронний контрольно-касовий апарат (РРО), що знаходиться у місці торгівлі та зазначений у ліцензії, тютюновими виробами – 2000 гривень, а на території сіл і селищ, за винятком тих, що розташовані у межах території міст, – 500 гривень – на реалізацію алкоголем (на один РРО) і 250 гривень – тютюном на кожне місце торгівлі. Розмір плати за ліцензію на роздрібну торгівлю сидром та перрі (без додання спирту) складає 780 гривень на кожне торговельне місце.
Якщо торговельні зали площею понад 500 квадратних метрів знаходяться за межами території міст обласного підпорядкування на відстані до 50 кілометрів, то вартість ліцензії здійснення торгівлі уроздріб алкогольними напоями, крім сидру та перрі (без додання спирту), становитиме 8000 гривень (на один РРО) та 2000 гривень – на реалізацію тютюнових виробів.
Ліцензія видається фіскальною службою за заявою суб'єкта господарювання не пізніше 10 календарних днів з дня одержання документів. З реєстром виданих призупинених та анульованих ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами у Запорізькій області можна ознайомитися на сайті фіскальної служби: http://zp.sfs.gov.ua/reestr-vidanih-licenziy. Інформація у ньому постійно актуалізується.
Торгівлю підакцизною продукцією та ліцензування регулюють Закони України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів", "Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та Податковий кодекс України.

 

Для проведення перевірки на очищення влади обов’язково додається в паперовій формі декларація про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 16.10.2014 №563 органи Державної фіскальної служби України перевіряють достовірність задекларованих відомостей щодо наявності та вартості майна (майнових прав) доходам, набутим за час перебування особи на певних посадах в органах державної влади та місцевого самоврядування.
Згідно положень пункту 2 частини 5 статті 5 Закону України «Про очищення влади» від 16.09.2014 №1682-VII перевірці підлягають відомості, зазначені особою, стосовно якої проводиться перевірка, у «Декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру» за формою згідно Закону України від 14.10.2014 №1700-VII «Про засади запобігання і протидії корупції».
Згідно вимогам п.19 Постанови КМУ від 16.10.2014 №563 засвідчена в установленому порядку копія такої Декларації за минулий рік повинна додаватися до Запиту про проведення перевірки. Він надсилається до головних управлінь в областях разом із копіями інших документів особи, стосовно якої проводиться перевірка.
Проте, на практиці мають місце випадки, коли «Декларація про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру» до запиту на проведення перевірки не додається. Ініціатори перевірки пояснюють це тим, що Закон України від 07.04.2011 №3206-VI «Про засади запобігання і протидії корупції», яким встановлена форма такої Декларації, втратив чинність 01.09.2016 у зв’язку з початком роботи електронної системи подання та оприлюднення декларацій на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 №1700-VII.
При цьому не враховується, що без наявності «Декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру» за минулий рік перевірка на очищення влади не може бути проведена.
З огляду на зазначене, для проведення перевірки згідно положень пункту 2 частини 5 статті 5 Закону України «Про очищення влади» необхідно надсилати до ГУ ДФС у Запорізькій області (пр.Соборний, б.166, м.Запоріжжя, 69107) належним чином оформлені відповідні документи з дотриманням усіх вимог ст.5 Закону.
За роз’ясненнями з цього питання звертайтесь до фахівців ГУ ДФС у Запорізькій області за тел. 787-67-43.

 

Порядок обрання спрощеної системи оподаткування

Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб'єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву.
Заява подається за вибором платника податків в один з таких способів:
- особисто платником податків або уповноваженою на це особою;
- надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
- засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством;
- державному реєстратору як додаток до заяви про державну реєстрацію, що подається для проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця. Електронна копія заяви, виготовлена шляхом сканування, передається державним реєстратором до контролюючого органу одночасно з відомостями з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи - підприємця згідно із Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань".
Зареєстровані в установленому порядку фізичні особи - підприємці, які до закінчення місяця, в якому відбулася державна реєстрація, подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для першої або другої групи, вважаються платниками єдиного податку з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація.
Зареєстровані в установленому законом порядку суб'єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації.
Зазначена норма передбачена п.298.1 ст. 298 Податкового кодексу України.

 


При розрахунках у закордонному відрядженні іноземною валютою за зовнішньоекономічними договорами застосовується штраф

У розрахунках між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту використовуються як засіб платежу іноземна валюта та грошова одиниця України - гривня. Такі розрахунки здійснюються лише через уповноважені банки в порядку, установленому Національним банком України.
Тобто, розрахунки між резидентами і нерезидентами в межах торговельного обороту проводяться виключно через уповноважені банки.
Кошти з поточного рахунку в іноземній валюті юридичної особи та підприємця можуть бути використані за допомогою електронного платіжного засобу виключно для:
- одержання готівки за межами України для оплати витрат на відрядження;
- здійснення розрахунків у безготівковій формі за межами України, які пов'язані з витратами на відрядження та витратами представницького характеру, а також на оплату експлуатаційних витрат, пов'язаних з утриманням та перебуванням повітряних, морських, автотранспортних засобів за межами України, відповідно до умов Кодексу торговельного мореплавства України, Повітряного кодексу України, Конвенції про міжнародну цивільну авіацію, Міжнародної конвенції про дорожній рух.
Отже, розрахунки іноземною валютою за кордоном можуть здійснюватись тільки стосовно витрат, безпосередньо пов’язаних з відрядженням, зокрема, проїзд, оплату вартості проживання, придбання пального для службового автомобіля, тощо).
За порушення резидентами зазначеного порядку розрахунків, застосовується штраф у розмірі, еквівалентному сумі валютних цінностей, що використовувалися при розрахунках, перерахованій у валюту України за обмінним курсом НБУ на день здійснення таких розрахунків.
Зазначена норма передбачена ст. 7 та абз. 6 п. 2 ст 16 Декрету КМУ від 19.02.1993 № 15-93 ”Про систему валютного регулювання і валютного контролю”; п.п. 7.1 п. 7 «Правил використання готівкової іноземної валюти на території України», затверджених постановою Правління НБУ від 30.05.07 №200; п. 8.3 «Інструкції про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах", затвердженої Постановою НБУ від 12.11.03 № 492.

 

Оподаткування інвестиційного прибутку при виході фізичної особи з числа засновників

До складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи - платника податку включається інвестиційний прибуток від проведення операцій з цінними паперами, деривативами та корпоративними правами, випущеними в інших, ніж цінні папери, формах.
Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу з урахуванням курсової різниці (за наявності), та його вартістю, що визначається із суми документально підтверджених витрат на придбання такого активу.
До продажу інвестиційного активу прирівнюється, зокрема, операція з повернення платнику податку коштів або майна (майнових прав), попередньо внесених ним до статутного капіталу емітента корпоративних прав, у разі виходу такого платника податку з числа засновників (учасників) такого емітента.
Придбанням інвестиційного активу вважаються операції з внесення платником податку коштів або майна до статутного капіталу юридичної особи - резидента в обмін на емітовані ним корпоративні права.
Не підлягає оподаткуванню та не включається до загального річного оподатковуваного доходу дохід, отриманий платником податку протягом звітного податного року від продажу інвестиційних активів, якщо сума такого доходу не перевищує суму, визначену в абзаці першому п.п. 169.4.1 ст. 169 Податкового кодексу ( в 2017 році - 22 40 грн.)
Емітент корпоративних прав (юридична особа) виступає як податковий агент лише в частині відображення у податковому розрахунку за ф. 1ДФ під ознакою доходу "112" операції з повернення коштів або майна фізичній особі, попередньо внесених нею до статутного капіталу.
При цьому фізична особа повинна визначити фінансовий результат операцій з інвестиційними активами та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи.
Зазначений порядок визначений пп. 164.2.9 ст. 164, пп. 170.2.2, п.п. 170.2.8 ст. 170 Податкового кодексу України.

 

Добровільна реєстрація платником ПДВ

У разі добровільної реєстрації особи як платника ПДВ реєстраційна заява за формою 1-ПДВ подається не пізніше ніж за 20 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на податковий кредит і складання податкових накладних.

У разі відсутності підстав для відмови у реєстрації особи як платника ПДВ фіскальний орган протягом трьох робочих днів після надходження реєстраційної заяви вносить до реєстру платників ПДВ запис про реєстрацію такої особи як платника ПДВ:

- з бажаного (запланованого) дня реєстрації, зазначеного у реєстраційній заяві, що відповідає даті початку податкового періоду (календарного місяця), з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на складання податкових накладних;

- з першого числа місяця, наступного за днем спливу 20 календарних днів після подання реєстраційної заяви до фіскального органу, якщо бажаний (запланований) день реєстрації у заяві не зазначено.

Зазначена норма передбачена п. 183.3 та п. 183.9 ст. 183 Податкового кодексу України.

 

При постачанні самостійно виготовлених товарів/послуг база оподаткування ПДВ не може бути нижче звичайних цін

База оподаткування ПДВ операцій з постачання товарів/послуг визначається виходячи з їх договірної вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів (крім акцизного податку на реалізацію суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, що справляється з вартості послуг стільникового рухомого зв'язку, ПДВ та акцизного податку на спирт етиловий, що використовується виробниками - суб'єктами господарювання для виробництва лікарських засобів).
При цьому база оподаткування с постачання товарів (послуг) не може бути нижче ціни придбання таких товарів/послуг.
База оподаткування операцій з постачання самостійно виготовлених товарів/послуг не може бути нижче звичайних цін.
База оподаткування операцій з постачання необоротних активів не може бути нижче балансової (залишкової) вартості за даними бухгалтерського обліку, що склалася на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції ( у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни).
Звичайна ціна – це ціна товарів (робіт, послуг), визначена сторонами договору, якщо інше не встановлено Податковим Кодексом. Якщо не доведено зворотне, вважається, що така звичайна ціна відповідає рівню ринкових цін. Це визначення не поширюється на операції, що визнаються контрольованими.

Зазначена норма визначена пп. 14.1.71 ст. 14 та п.188.1 ст. 188 Податкового кодексу України.

 

У разі самостійно виявлених податковим агентом помилок у розрахунку за ф. № 1ДФ подається уточнюючий податковий розрахунок

У разі самостійно виявлених податковим агентом помилок у поданому розрахунку за формою № 1ДФ здійснюється коригування податкового розрахунку.
Тобто уточнюючий податковий розрахунок за формою № 1ДФ подається у разі необхідності проведення коригувань податкового розрахунку після закінчення строку його подання.
Уточнюючий податковий розрахунок може подаватися як за звітний період, так і за попередні періоди.
Уточнюючий податковий розрахунок подається на підставі інформації з попередньо поданого податкового розрахунку і містить інформацію лише за рядками й реквізитами, які уточнюються.
Коригування показників розділу I здійснюється наступним чином:
- для виключення одного помилкового рядка з попередньо введеної інформації потрібно повторити всі графи такого рядка і у графі 9 указати "1" - на виключення рядка;
- для введення нового або пропущеного рядка потрібно повністю заповнити всі його графи і у графі 9 указати "0" - на введення рядка;
- для заміни одного помилкового рядка іншим, потрібно повністю заповнити два рядки, один з яких виключає попередньо внесену інформацію, а другий вносить правильну інформацію. У такому разі в першому рядку в графі 9 указується "1" - рядок на виключення, а в другому - "0" - рядок на введення.
Коригування показників розділу IІ підрозділу «Військовий збір» здійснюється наступним чином:
- для виключення помилкового рядка з попередньо введеної інформації у рядку «Військовий збір - виключення ****» потрібно повторити всі графи помилкового рядка, а в рядку «Військовий збір» відобразити правильну інформацію.
Зазначений порядок визначений п. 4.1 - 4.4 "Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку", затвердженого наказом МФУ від 13.01.2015 № 4.

 



Понеділок, 27 Листопада 2017 12:48 | Переглядів: 524