Офіційний сайт Запорізької районної ради

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Круглий стіл "Про результати та перспективи діяльності районної ради"

Промайнув ще один рік, за який вдалося зробити чимало. Плідно попрацював цьогорік і депутатський корпус Запорізької районної ради. Про результати та перспективи діяльності районної ради сьомого скликання у форматі круглого столу ми поговорили з головою ради Анатолієм Шевчишиним та заступником голови Сергієм Бурмою.


- Анатолію Миколайовичу, 2017 рік видався непростим на політичному полі країни, чи штормило цьогорік Запорізьку районну раду, чи політичні пристрасті вже вляглися і робота була конструктивною?


- Лише наприкінці першого року діяльності всі фракції в раді дійшли згоди і порозумілися, політичні баталії припинилися. Основною відміністю другого року роботи ради є злагоджена робота депутатів на благо розвитку району, політичні ж амбіції, на щастя, відійшли на другий план.

Незважаючи на політичні домовленості та створені коаліції на вищому рівні держави, Запорізька районна рада жила своїм життям. Консолідація зусиль депутатів, дала змогу зробити більше корисного для району. На відміну від інших районів області у нас немає коаліції чи опозиції, а є єдина команда депутатів Запорізького району. Це основне наше досягнення. І хоча цьогорік 5 депутатів перейшли в ОТГ, на 15% склад районного депутатського корпусу оновився, але це не впилинуло на нашу роботу. Районна рада сьомого скликання провела 26 сесійних засідань, у 2017 році - 13, продуктивність роботи у почному році значно вища, приділялась увага найскладнішим проблемам сьогодення району.

Плідно і професійно працюють усі постійні комісії. Втім більш напруженою була робота постійних комісій з фінансово-економічних питань та бюджету, а також законності та етики. Вважаю позитивним, що ми жодного разу не внесли на розгляд сесії питання, яке б попередньо не обговорилося на засіданнях депутатських комісій і по якому не надано позитивний висновок. Активна робота депутатів на засіданнях постійних комісій сприяла конструктивному проведенню пленарних засідань ради.


- Важливим в роботі районної ради спільно з райдержадміністрацією є питання управління та утримання об’єктів спільної власності територіальних громад сіл і селищ району. Сергію Ігоровичу, зупиніться детальніше на цьому.


- Важливо, що на всіх рівнях є порозуміння, і ми дивимося в один бік стосовно надання належних освітніх, медичних, культурних та соціальних послуг.

У 2017 році, завдяки злагодженій роботі депутатського корпусу спільно з райдержадміністрацією, сільськими та селищними радами, за сприяння обласних депутатів, вдалося зробити в рази більше, ніж в попередні роки для утримання об’єктів комунальної власності сіл і селищ району в належному стані. В переважній більшості ці об’єкти потребують ремонту, реконструкції і впровадження енергозберігаючих технологій. З метою забезпечення покращення їх технічного стану з районного бюджету виділялись відповідні фінансові ресурси. Важко перерахувати усе зроблене. Наведу приклад.

Ні для кого не секрет, у якому жахливому стані перебувало приміщення їдальні Малокатеринівського НВК. Будівля має, мабуть, столітню історію. І лише спільна робота райдержадміністрації, районної ради, активність селищного голови Л.Волик, яка змогла залучити кошти обласних депутатських фондів, дозволили створити потужний локомотив, щоб вирішити цю проблему. Тепер малокатеринівські школярі мають змогу пообідати у сучасній світлій їдальні, оснащеній новим обладнанням. Вважаю, що саме заради цього варто відкидати якісь особисті амбіції і працювати разом.

Ще одним позитивним прикладом є ініціатива райдержадміністрації по заміні старих вікон у навчальних закладах району, яку підтримав депутатський корпус. Результатом стала стовідсоткова заміна вікон на нові енергоефективні. І в цьому напрямку Запорізький район став справжнім лідером в області. Якщо за рік вся область замінила 396 вікон, то Запорізький район – 274 (80% вікон області). До цього процесу активно долучилися сільські ради – було зроблено відкоси.

Щоб не руйнувалися, не розкрадалися окремі об’єкти комунальної власності району, передали в оперативне управління будівлі колишніх земельних ресурсів, збанкрутілої райдрукарні тощо.


- Слід відмітити, що керівництво ради та депутати стали ближчими до людей, регулярно проводяться особисті прийоми громадян, виїзди на теририторію. Влада не ховається від людей, їхніх проблем. Анатолію Миколайовичу, з цим найчастіше звертаються?


- Якщо у попередні скликання виїзні прийоми громадян велися лише головою ради та заступником, то в нинішню каденцію виїзні прийоми регулярно проводять також районні депутати. Найбільш активними в цьому плані є депутати В.Ломейко, Л.Остопарченко, О.Перегуда, В.Хорошун.

Основні звернення людей – це надання матеріальної допомоги на лікування важких хвороб та поліпшення побутових умов (на ремонт будинку тощо). Через те, що ми не маємо депутатських фондів для вирішення цих проблем, то надаємо посильну фінсову допомогу через управління соцзахисту РДА, відповідно до районної програми «Назустріч людям». А також доносимо проблеми виборців до депутатів обласного рівня, які мають відповідні фонди, проводимо спільні прийоми з депутатами облради. Ще одна нова форма роботи - запрошуємо на прийоми фахівців Центру безоплатної правової допомоги, які надають громадянам вичерпні юридичні консультації.


- Сергію Ігоровичу, наведіть приклади того, що діяльність ради є абсолютно прозорою та відкритою.


- Одна з тенденцій сьогодення - це відкритість роботи владних інституцій, і Запорізька районна рада не є виключенням. Коли ми йшли на вибори (предстаники різних партій), то обіцяли людям зробити роботу ради зрозумілою, доступною і прозорою. Тож на початку зробили сайт, де не тільки можна почерпнути усю інформацію з життя райну (в новинах), а також подивитися перелік усіх рішень, які прийняла рада за це скликання. Будь-яке рішення, приміром про бюджет, у 2-денний термін викладається в мережу. Доступна інформація також про перелік розпоряджень голови районної ради, відомості про депутатів, почесних громадян району та ін.

Одним із важливих напрямків є прозоре витрачання бюджетних коштів. Тому коли запрацювала програма «Прозоро», ми в числі перших районів в області підтримали це і за ініціативою райдержадміністрації (розпорядника коштів) та сприяння депутатів опрацювали й прийняли рішення щодо зменшення порогу закупівель від 200 тис. грн. – для товарів і півтора мільйона – для капітальних робіт - до 50 тис.грн. Тобто, все, що більше 50 тис. грн., має закуповуватись на конкурсних засадах.

Є абсолютна відкритість роботи апарату районної ради до надання будь-якої публічної інформації. Упродовж каденції надійшло більше 40 публічних запитів, на кожен з них було надано повну вичепну інформацію. Показником якісної роботи в цьому напрямку є те, що жодної скарги за 2 роки не було.

Районна рада проводила свою роботу сесійно. Всі засідання були відкритими, їх могли відвідувати ЗМІ та громадські активісти. Тож працювали за принципами публічності, прозорості та відкритості.


- Сергію Ігоровичу, за час депутатської діяльності було прийнято чимало різних рішень, яке з них було для Вас найскладнішим?


- Дійсно, за перід роботи радою було прийнято понад 400 рішень, узгоджено і колегіально. Одні проходили легко, деякі – складно. Як от питання про виділення понад мільйона гривень на погашення заборгованості по заробітній плані райдержадміністрації та її підрозділам. Відповідно до Бюджетного кодексу, це був прямий обов’язок держави, яка підвищила держслужбовцям заробітні плати, але не заклала на це кошти в держбюджеті. Але ми розуміли, що люди 3 місяці не отримують зарплати і опинилися у заручниках між обіцяним і реальним. І тому було проведено тривалу роботу з депутатським корпусом, щоб переконати депутатів відмовитися від розв’язаня проблем (ремонту) певних комунальних об’єктів, а направити кошти районного бюджету на вирішення цього напруженого соціального питання. І дивлячись на певній відстані, сьогодні жоден з нас не жалкує про це рішення.


- Чимало різних подій щодня відбувається у житті району, Анатолію Миколайовичу, який день цьогорік для Вас був найемоційнішим і з чим він пов’язаний?


- Найемоційнішим для мене став день відкриття нової поліклініки в Кушугумі, 4 квітня. П’ять років тривало будівництво, «заморожувалось» і знову оживало. І лише цього року завдяки об’єднанню зусиль райдержадміністрації, облдержадміністрації, обласної ради, депутатів всіх рівнів, залученню відповідних коштів, ми таки здали цей об’єкт. Лікарня забезпечена сучасним медичним обладнанням, є справжньою гордістю району. Коли до нас завітали з дружнім візитом колеги з Канівського району, вони були приємно вражені побаченим, просто не могли повірити, що в районі є така новітня лікарня.

Ніщо не може зрівнятися з приємними відчуттями, коли заходиш у це прекрасне нове приміщення. Знаючи, що воно збудоване з нуля у чистому полі, вдихаєш запах свіжої фарби, дивишся на нове ще не розпаковане обладнання і розуміш, що ти також, хоч краплинкою, але причетний до цього дива…


- У країні швидкими кроками йде процес децентралізації, приміром в Оріхівському районі вже всі громади об’єдналися, постало питання доцільності районної ради. Шановні керівники, поясніть, які перспективи у цьому плані у Запорізької районної ради?


- Законодавчо ще не визначено цей процес. Є ряд повноважень, які не входять до компетенції ОТГ, з нас ці повноваження не зняли, відповідно їм не передали. А можливість фінсового забезпечення з районного бюджету втрачається, тому чимало питань потребують законодавчого врегулювання.

Ми дуже хочемо, щоб об’єднані громади отримали децентралізацію, а не автономію. Територіально ніхто не залишив район і ми маємо спільно вирішувати актуальні питаннях надання належних послуг населенню в галузях освіти, медицини, соціальної допомоги, пожежної безпеки. Добрим прикладом такої співпраці є взаємодія з Біленьківською ОТГ та Долинською ОТГ. Сподіваємось, що такі ж продуктивні відносини складуться з Широківською ОТГ та іншими новоствореними громадами.

Нам випала доля працювати у нелегкий період здійснення реформ, децентралізації влади та утвердження правової, демократичної держави, пріоритетом для якої мають стати інтереси громадян. Сподіваємось, що і з нинішніх складних випробувань ми вийдемо ще більш згуртованими, мудрими, готовими надавати допомогу один одному. Головне, щоб Запорізький район залишився Запорізьким районом і всі ми були його патріотами.


Наталія Стіна,

головний редактор районної газети

"Черовний промінь"



Четвер, 07 Грудня 2017 08:12 | Переглядів: 476