Офіційний сайт Запорізької районної ради

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Урядова програма «Доступні ліки» в районі

   Реєстр ліків, що відшкодовуються державою за урядовою програмою “Доступні ліки” переглядається двічі на рік – у січні та липні. Це робиться задля того, щоб ціни на лікарські засоби були актуальні.
Чинний Реєстр препаратів, вартість яких відшкодовується державою, налічує 143 торгових назви лікарських засобів українського виробництва та 96 зарубіжного. Загалом для лікування серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та бронхіальної астми нині є 239 препаратів, 47 з яких для пацієнта є повністю безоплатними.
   За рік роботи програми, споживання препаратів, що увійшли до переліку “Доступних ліків” в середньому збільшилося майже на 90%. Натомість споживання препаратів, що не входять до переліку ліків, які відшкодовуються державою зменшилося на 6%.
   Споживання препаратів від серцево-судинних захворювань збільшилося на 96%, для лікування діабету 2 типу – на 73%, бронхіальної астми – на 31%.
  Завдяки референтному ціноутворенню, на деякі групи препаратів у програмі ціни знизилися на 60%. В середньому – усі виробники знизили ціни на чверть для того, щоб долучитися до програми відшкодування (офіційний веб-сайт МОЗ України).
  В Запорізькому районі виписують лікарські засоби за Урядовою програмою «Доступні ліки» лікарі первинної ланки - сімейні лікарі Запорізького районного центру ПМСД, Центру ПМСД Біленьківської сільської ради, Центру ПМСД Долинської сільської ради, Центру ПМСД Широківської сільської ради. До Програми залучено аптечні пункти в поліклініці центральної районної лікарні (м.Запоріжжя, вул..Лікарняна,18), філії поліклініки центральної районної лікарні в смт Кушугум, аптечний пункт «Санте»( м.Запоріжжя, вул..Чумаченка, 12).
  Без рецепта ліки за програмою «Доступні ліки» отримати не можливо. На кожну призначену лікарем міжнародну непатентовану назву має бути виписаний окремий рецепт. З цим рецептом пацієнт іде до аптечного закладу, що бере участь у програмі “Доступні ліки” . В аптеці пацієнту пропонують декілька торгових марок, які містять дану діючу речовину. Пацієнт вирішує, яку торгову марку придбати. Якщо препарат, визначений як лікарський засіб з найменшою вартістю, тоді пацієнт отримає його безкоштовно, за більш вартісний препарат пацієнту доведеться доплатити. Якщо препарат не підпадає під програму «Доступні ліки», вартість цих ліків держава не відшкодовує



Вівторок, 24 Липня 2018 16:14 | Переглядів: 468