Офіційний сайт Запорізької районної ради

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

В єдності – сила громади

   Реформа місцевого самоврядування, першим етапом якої є децентралізація влади, повним ходом триває в Україні і в нашому районі. Які плюси добровільного об’єднання територіальних громад? Що зміниться після їх створення?
Як розвиватиметься соціальна сфера? Всі ці запитання жителі населених пунктів природно порушують в ході зібрань стосовно об’єднання в громади, які проходять в районі.
   У понеділок велелюдне зібрання відбулося і в Біленькому, де йшлося про внесення змін до обласного Перспективного плану об’єднання територіальних громад. Окрім білян, делегацій Лисогірської, Мар’ївської і, частково, Рорзумівської громад на зібранні були присутні голова районної ради А.М.Шевчишин, його заступник С.І.Бурма, заступник голови райдержад міністрації Ю.В. Зенкін, депутати облради Р.О. Кузьменко та Д.О. Коротенко.
Розпочинаючи роботу, голова Біленьківської сільради Алла Кришталь сказала:
- Сьогодні ми повинні визначитися з межами, назвою територіальної громади та її адміністративним центром. Кабміном на сьогодні затверджено Перспективний план формування територіальних громад області, згідно з яким в районі передбачено утворення трьох громад: Кушугумська, Широківська та Розумівська. Однак, в ході опитування жителів Біленьківської, Лисогірської, Розумівської та Мар'ївської сільрад у них виникло бажання внести зміни до Перспективного плану. А саме, Розумівську громаду перейменувати на Біленьківську з адміністративним центром в с. Біленьке.
До того ж, минулої суботи ми були запрошені на громадські слухання на території Розумівської сільради, де жителі виявили бажання приєднатися до Долинської сільради, утворивши Долинську територіальну громаду. Виходячи з ситуації, яка склалася, пропонується така модель спроможної територіальної громади: Біленьківська громада з центрм в с. Біленьке, до складу якої увійдуть Лисогірська, Біленьківська та Мар'ївська сільські ради.
   Головне у процесі об’єднання громад – прозорість, добровільність, відкритість і дотримання спільних інтересів у всіх питаннях, - зазначив, зокрема, голова районної ради Анатолій Шевчишин. − Створення територіальних громад надає можливість наповнювати бюджет і через свої місцеві органи ним розпоряд- жатися. Рада територіальної громади, куди увійдуть представники всіх населених пунктів, отримає і фінанси, і повноваження, і відповідальність перед громадою.
Громада сама вирішуватиме, куди спрямовувати кошти і як розвивати власну територію.
   Представники району відповіли на запитання присутніх і були єдині в тому, що об’єднані відповідно до Перспективного плану громади отримають весь спектр передбачених повноважень і визначену державою фінансову підтримку.
Далі відбувся конструктивний діалог з приводу об’єднання цієї конкретної території. Керівники Мар’ївської та Лисогірської сільрад Марина Нотанова і Світлана Зачепило у своїх виступах наголошували, що в ході опитування очолювані ними громади висловилися за об’єднання з Біленьківською територією з адмінцентром у селі Біленькому. Ці три території запрошують до свого гурту й розумівців, але об’єднання – добра воля кожного.
  Керівник ТОВ «Валена» Володимир Козиряцький підкреслив, що об’єднана територіальна громада саме у такому складі і з центром в Біленькому має непогану економічну та соціальну перспективу. І додав:
- Реально зміцнити свій бюджет, отримати державну підтримку, спільно з керівниками громад вирішувати питання з удосконалення надання адміністративних, освітніх, медичних, соціальних та інших послуг населенню громада зможе тільки після об’єднання. І об’єднання трьох – це наша перспектива, ми всі маємо бажання розвивати території за новими підходами та правилами. Оберемо достойних старост та депутатів: у владі повинні бути люди, які щодня зіштовхуються з проблемами території і зацікавлені в тому, щоби їх вирішити. Ми зможемо відродити нашу лікарню. Тільки сильна, спроможна громада з достатньою економічною активністю на власній території, з ініціативними, працьовитими людьми забезпечить гідний рівень життя населення, обере пріоритети розвитку і фінансуватиме освіту, охорону правопорядку, медицину, дороги. Словом , житиме єдиною дружною і сильною родиною.
  За розвиток свої території у складі великої об’єднаної громади з адміністративним центром у Біленькому висловився й депутат Мар’ївської сільради Микола Бахарєв. Зокрема, він повідомив, що в ході обговорень процесу добровільного об’єднання громад саме такі пропозиції дуже схвально сприймалися жителями Новосергіївки, де він проживає.
- На територіях кожної з трьох сільрад, які нині прагнуть об’єднатися, до реформування в АПК працювали найпотужніші в районі сільгосппідприємства з високою культурою землеробства, утримували всю сільську інфраструктуру. Це говорить про те, що люди вміють працювати. Ми ְоб’єднаємося і зробимо нашу територіальну громаду кращою в області, - сказав Микола Єгорович.
  Не без того, що були і деякі побоювання у виступах. Це природно, бо ж до нового й незвіданого люди завжди ставляться з насторогою.
   В результаті широкого обговорення, зібрання доручило робочій групі Біленьківської сільради і сільському голові А.М.Кришталь звернутися до робочої групи з добровільного об'єднання тергромад Запорізького району з ініціюванням чергового її засідання і внесення на порядок денний питання змін до існуючого Перспективного плану, а саме: змінити Розумівську громаду на Біленьківську спроможну територіальну громаду з адміністративним центром в с. Біленьке, до складу якої увійдуть населені пункти Біленьківської, Лисогірської та Мар'ївської сільських рад.



Четвер, 28 Квітня 2016 13:09 | Переглядів: 1062