Офіційний сайт Запорізької районної ради

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Всесвітній день донора у 2019 році проходитиме під гаслом «Безпечна кров для всіх»

 

Донор! Яке це добре та гуманне слово! У перекладі з латинської «donare» означає «дарувати». У випадку з донорами крові подарунком часто є життя іншій людині.


Донорська кров – це цінний ресурс, як при плановому лікуванні, так і при наданні невідкладної допомоги.
Донорська кров, яка так необхідна для порятунку важко хворих або травмованих пацієнтів, дітей з важкими формами анемії, пацієнтів із захворюваннями крові та кісткового мозку, імунодефіцитними станами, а також пацієнтів яким проводяться складні медичні та хірургічні втручання, буде безпечна тільки в одному випадку: якщо кров перестануть здавати випадкові люди заради заробітку.


Належні та надійні запаси безпечної крові можуть бути забезпечені на стійкій основі регулярного, добровільного, безоплатного донорства крові. Кров, яку здають без винагороди, вважається більш безпечною, тому що безоплатний донор, усвідомлено і не заради грошей йде на порятунок чиїхось життів, значить не стане приховувати свої хвороби (при наявності), які можуть привести до зараження реципієнта при донації. Донорство – велика відповідальність!


Донором може бути будь-яка здорова людина у віці від 18 до 60 років, яка дала згоду здати кров або плазму та не має медичних чи соціальних протипоказань. Чоловіки можуть жертвувати свою кров на благі справи до п’яти разів на рік, а жінки – до чотирьох разів на рік. В організмі людини міститься в середньому близько 5 літрів крові, тобто 7% від ваги тіла. Абсолютно нешкідливою та безпечною разовою дозою донації для здоров’я донора є 450 мл, причому він втрачає переважно рідку частину крові – плазму, яка відновлюється протягом 18-20 годин.


Кров – це найцінніше з того, що людина може дати іншій людині. Це дар життя. Бути безоплатним донором – своєрідна форма солідарності: громадянської, християнської, людської. Це престижно, гідно і означає, що ти здорова людина, яка має активну громадянську позицію та бажає зробити світ трішечки кращим!



Вівторок, 11 Червня 2019 10:53 | Переглядів: 676