Офіційний сайт Запорізької районної ради

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Увага! Декларування доходів та видатків учасників виборчого процесу

Декларування доходів та видатків учасників виборчого процесу

   Відповідно до підпункту «б» пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» суб’єктами, на яких поширюється дія Закону, є, зокрема, депутати місцевих рад, сільські, селищні, міські голови.
   Є ряд нормативних актів, якими на депутатів місцевих рад (а, відповідно, і на кандидатів у депутати таких рад) покладені обов’язки фінансового контролю.
  Закон України «Про статус депутатів місцевих рад» у частині 3 статті 8 визначає, що депутати місцевих рад зобов’язані щороку до 1 квітня подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», а також дотримуватися інших вимог фінансового контролю, передбачених зазначеним Законом.
  Згідно ч. 1 ст. 226 Виборчого кодексу України кандидат у депутати, кандидат на посаду сільського, селищного, міського голови, зареєстрований у порядку, встановленому цим Кодексом, подає декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відповідно до Закону України «Про запобігання корупції».
  Закон України «Про запобігання корупції» у частині 3 статті 45 вказує, що особа, яка претендує на зайняття посади, зазначеної у пункті 1, підпункті «а» пункту 2 частини першої статті 3 цього Закону, та особа, зазначена у пункті 4 (крім осіб, які балотуються кандидатами у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад, на посади сільських, селищних, міських голів) частини першої статті 3 цього Закону, до призначення або обрання на відповідну посаду подає в установленому цим Законом порядку декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.
  Наведені вище зміни до положення частини 3 статті 45 Закону України «Про запобігання корупції», якими встановлено виняток для осіб, які балотуються кандидатами у депутати Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад, на посади сільських, селищних, міських голів, набрали чинності лише 23.07.2020 року на підставі Закону №805-ІХ від 16.07.2020 року.
  Попередня редакція цієї норми мала інший вигляд і передбачала, що особа, яка претендує на зайняття посади (в тому числі, кандидати у депутати місцевих рад), повинна була подавати декларацію ще до призначення або обрання на відповідну посаду.
  Отже, кандидат в депутати місцевої ради не є суб'єктом декларування і не повинен подавати декларацію до виборів та до отримання відповідних повноважень. Натомість, суб'єктом подання декларації кандидата на посаду є лише особа, що вже обрана депутатом.

 Декларації, які заповнюють кандидати у депутати місцевих рад

  Особа, обрана депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатом місцевої ради, сільським, селищним, міським головою, подає декларацію впродовж п’ятнадцяти календарних днів з дня набуття повноважень. Відповідне положення закріплене у тій же частині 3 статті 45 Закону України «Про запобігання корупції».
  Згідно Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» (частина 2 статті 4) визначено, що повноваження депутата місцевої ради починаються з дня відкриття першої сесії відповідної ради з моменту офіційного оголошення підсумків виборів відповідною територіальною виборчою комісією і закінчуються в день відкриття першої сесії цієї ради нового скликання, крім передбачених законом випадків дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради або ради, до складу якої його обрано.
   Отже, декларацію особі, обраній депутатом місцевої ради, необхідно подати протягом 15 календарних днів із дня відкриття першої сесії ради.
  Новообраним депутатам місцевих рад при заповненні декларацій на сайті НАЗК необхідно обрати тип декларації «кандидата, що претендує на зайняття посади».
  Декларація кандидата, що претендує на зайняття посади, відповідно до частини 3 статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» подається за минулий рік. Згідно з роз'ясненнями НАЗК від 13.02.2020 року № 1 щодо застосування окремих положень вищевказаного Закону стосовно заходів фінансового контролю така декларація охоплює минулий рік до обрання на посаду.
  Тобто, новообрані депутати мають подати декларацію за 2019 рік, а саме, за період з 01.01.2019 року по 31.12.2019 року, враховуючи нові правила подачі декларацій, які вступили в силу із Законом України №140-ІХ від 02.10.2019 року.
  Детальніше щодо порядку подання даної декларації уточнено також Національним агентством з питань запобігання корупції у відповідних роз’ясненнях від 26.08.2020 року за №9: https://nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2020/08/Stosovno-podannya-deklaratsij-na-mistsevyh-vyborah.pdf.
  З рекомендаціями при роботі з Єдиним державним реєстром декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування можна ознайомитись на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції за посиланням: https://nazk.gov.ua/uk/departament-perevirky-deklaratsij-ta-monitoryngu-sposobu-zhyttya/rekomendatsiyi-pry-roboti-z-yedrd/



Середа, 11 Листопада 2020 14:38 | Переглядів: 525