Офіційний сайт Запорізької районної ради

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Безоплатна правова допомога

Як вирішити спір про місце проживання дитини

Продовжуємо ділитися успішними практиками захисту прав клієнтів Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Громадянин України - батько малолітньої дитини, звернувся до Центру у зв’язку з наявнимим спором щодо місця проживання його малолітньої дитини.
За його повідомленням, певні важливі сімейні обставини, пов’язані з інтересами дитини, а саме те, що мати дитини проживає за іншою адресою, між ними існує спір з питання проживання їх дитини, змусило його до самостійного визначення місця проживання дитини за місцем свого проживання.
За результатами аналізу фактичних і правових підстав щодо вирішення питання та з урахуванням практики застосування відповідних норм права, вбачалося таке:

Відповідно до ст. 160 Сімейного Кодексу України місце проживання дитини, яка не досягла десяти років, визначається за згодою батьків. Місце проживання дитини, яка досягла десяти років, визначається за спільною згодою батьків та самої дитини. Якщо батьки проживають окремо, місце проживання дитини, яка досягла чотирнадцяти років, визначається нею самою.
Якщо мати та батько, які проживають окремо, не дійшли згоди щодо того, з ким із них буде проживати малолітня дитина, спір між ними може вирішуватися органом опіки та піклування або судом ( ст.158, 159 Сімейного Кодексу України).
Під час вирішення спору щодо місця проживання малолітньої дитини беруться до уваги ставлення батьків до виконання своїх батьківських обов'язків, особиста прихильність дитини до кожного з них, вік дитини, стан її здоров'я та інші обставини, що мають істотне значення (ст.ст.160, 161 Сімейного кодексу України).
Для розв’язання спору між батьками щодо визначення місця проживання дитини один із батьків подає службі у справах дітей за місцем проживання (перебування) дитини заяву, копію паспорта, довідку з місця реєстрації (проживання), копію свідоцтва про укладення або розірвання шлюбу (у разі наявності), копію свідоцтва про народження дитини, довідку з місця навчання, виховання дитини, довідку про сплату аліментів (у разі наявності).
Під час розв’язання спорів між батьками щодо визначення місця проживання (перебування) дитини служба у справах дітей повинна керуватися найкращими інтересами дитини з урахуванням рівних прав та обов’язків матері та батька щодо дитини.
Місце проживання дитини не може бути визначене з тим із батьків, який не має самостійного доходу, зловживає спиртними напоями або вживає наркотичні засоби, своєю поведінкою може зашкодити здоров'ю та розвитку дитини (Порядок провадження органами опіки та піклування діяльності, пов'язаної із захистом прав дитини).
Крім того, згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 866 від 24 вересня 2008 р., зі змінами та доповненнями “Про питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини
«До повноважень органу опіки та піклування відноситься визначення місця проживання дитини у разі наявності спору між батьками».

З метою вирішення спору в досудовому порядку головним спеціалістом відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Артуром Александровим підготовлено для клієнта заяву до органу опіки та піклування з питання вирішення спору про визначення місця проживання дитини за місцем проживання батька.
Через два тижні, клієнт надав до центру листа органу опіки та піклування, в якому зокрема зазначалось про надання матір’ю дитини спеціалістам відділів повідомлення про те, що їй потрібен час для визначення своєї думки у порушеному питанні.
Ще через тиждень клієнт отримав листа органу опіки та піклування, в якому вказувалось про результати розгляду його заяви на засіданні комісії з питань захисту прав дитини, зокрема про те, що «Враховуючи, що мати малолітнього, повідомила про те, що вона не заперечує щодо проживання малолітньої дитини з батьком, підстави для визначення місця проживання за рішенням комісії з питань захисту прав дитини відсутні».
‼ Зазначений правовий шлях вирішення питання вказує на економію часу та ресурсів клієнта центру шляхом забезпечення вирішення питання у досудовому порядку, а також уникнення необґрунтованого навантаження системи безоплатної вторинної правової допомоги та судової системи.

Для отримання безоплатної правової допомоги можна звернутися до Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою:
Запорізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою м. Запоріжжя, просп. Соборний, 77, 2 поверх, графік роботи: понеділок-четвер з 8-00 до 17-00, п’ятниця з 8-00 до 15-45;
Запорізьке бюро правової допомоги за адресою м. Запоріжжя, майдан Профспілок, 5, каб. 114, (061) 239-07-07, графік роботи: понеділок-четвер з 8-00 до 17-00, п’ятниця з 8-00 до 15-45;
дистанційний пункт Запорізького бюро правової допомоги за адресою м. Запоріжжя, вул. Героїв 93-ї бригади, 16А, тел. (061)224-39-10, графік роботи: вівторок, четвер з 9-00 до 16-00.
Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).

 



Середа, 11 Березня 2020 11:08 | Переглядів: 775