Офіційний сайт Запорізької районної ради

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Пряма гаряча лінія

Проблеми, які болять жителям району

У редакції “Червоного променя” відбулася пряма телефонна лінія, в ході якої на запитання мешканців району відповідали голова обласної ради Григорій Самардак, голова районної ради Анатолій Шевчишин та перший заступник голови райдержадміністрації Анатолій Васюк.
На адресу керівників обласної та районної влади надійшло більше 30-ти запитань. З огляду на велику кількість бажаючих поставити запитання представникам обласної та районної влади, редакція газети "Червоний промінь" продовжила час проведення "прямої лінії" на годину. Отож, по порядку.
Біленьківський сільський голова А.М. Кришталь цікавилася, коли буде відновлено будівництво очисних споруд і чи буде взагалі?
Самардак Г.В.: – Питання на особистому контролі у мене і у в.о. голови облдержадміністрації Костянтина Бриля. Кошторисна вартість проекту становила більш 7 млн. гривень. Остання експертиза датується 2011 роком. Там основна частина робіт була практично вже була зроблена, але в 2014 році зафіксований факт крадіжки – зрізали все обладнання. За фактом крадіжки я особисто порушував питання на колегії прокуратури, порушено кримінальну справу, ведеться слідство. Результатів поки немає. Обов'язково доведемо це питання до кінця. Які наші подальші дії? Ми виділяємо в цьому році на коригування колишнього проекту 120 тис. грн. з екофонду. Потім, коли зроблять нову експертизу, почнемо виділяти необхідні кошти. Якщо проект буде виготовлений оперативно, то і фінансування можна очікувати вже в поточному році.
Цілком природно, що жителів Кушугуму цікавило питання завершення будівництва Кушугумської міської поліклініки.
Васюк А.Г.: – Для того, щоб закінчити будівництво лікарні, потрібно 24 млн. гривень. З них чотири мільйони на оплату роботи будівельників, все інше – на придбання обладнання лікарні. З обласного бюджету гроші не виділяються, вони йдуть за іншими програмами – державна субвенція на соціально-економічний розвиток. Заявку вже подано від облдержадміністрації. Мінімально, що просимо – 12 млн. Максимально будемо просити всю необхідну суму. Чекаємо фінансування з Києва.
Об'єкт готовий на 90%. У планах соціально-економічного розвитку – відкрити поліклініку в 2016 р. У кадровому плані за основу візьмемо нинішній колектив Кушугумської поліклініки, який перейде у нове приміщення у повному складі. Із структурою цього закладу охорони здоров'я нині визначаються спеціалісти. Але головне – здати об'єкт в експлуатацію.
Інше запитання, яке озвучила О.А. Ткаченко від імені кушугумівців: як буде налагоджена система водопостачання нашого селища і району в цілому?
Шевчишин А.М.: – На сьогоднішній день сільські ради прийняли рішення про передачу мережі водопостачання району у власність м. Запоріжжя. Тепер слово за Запорізькою міською радою. Ціна на воду у цьому випадку практично не зміниться.
Інший варіант – це передача мережі "Облводоканалу" чи створення комунального підприємства у районі. В останньому випадку ціна за кубометр води для населення становитиме приблизно 10-12 грн., але цей тариф економічно не обґрунтовано, за базу прийнято середня вартість надання послуг по забезпеченню водою населення існуючими комунальними закладами сільських рад району.
Володимир Сосуновський, Балабинський селищний голова, цікавився, чи вирішується питання ремонту спортзали Балабинського НВК?
Самардак Г.В.: – Питання фінансування зазначеного об’єкту розглядатиметься за результатами надходження коштів до обласного бюджету у першому півріччі поточного року.
Людмила Волик, голова Малокатеринівської селищної ради, порушила дуже важливу для селища проблему, а саме – виділення коштів на будівництво дитсадка на 70 місць або на реконструкцію будівлі існуючого адміністративного приміщення місцевого сільгосппідприємства. Цілком закономірне запитання, адже у черзі до нині діючого садочка в чотири рази більше діток, ніж нині там виховується (30 осіб).
Самардак Г.В.: – Я був в цьому дошкільному закладі. Хочеться сказати на адресу колективу багато добрих і теплих слів, які з честю та гідністю виховують діток. Наскільки мені відомо, розглядалося два проекти і зупинилися на проекті реконструкції розташованого поруч приміщення, вартістю чотири млн. гривень. Під час нашої зустрічі ми обговорювали цю проблему і, розуміючи гостроту цього питання, я обіцяв сприяння колективу. Людмило Анатоліївно, слова свого дотримаю. Будемо вносити відповідний рядок до бюджету наступного року, як пріоритетний об'єкт.
Шмідт Т.Н. та В.М. Філоненко з Розумівки від імені своїх земляків порушили земельне питання.
– П’ятий рік не можемо оформити право на отримання земельного паю (садових насаджень). Нас 300 осіб. Документи здали, їх десь загубили. Чому ми на законних підставах не можемо отримати по 10 соток? Люди старшого віку вже й померли, так і не дочекавшись. Ми ж налаштовані не просити, а боротися за свій клаптик землі.
Самардак Г.В.: – Ваше питання було взяте мною на особистий контроль ще восени, коли я працював на посаді голови облдержадміністрації. Тоді ми активно почали цю роботу, а тепер, з Ваших слів, я зрозумів, що все зупинилося. Я отримав Ваше питання заздалегідь, тому вже доручив юристам, своїм помічникам повернутися до цієї проблеми і зустрітися з вашою ініціативною групою. Вже підготовлений план дій щодо вирішення даного питання. Відразу скажу, що роботи буде багато, але нам з вами важливий результат. Вирішити цю проблему ми можемо, тільки об'єднавши зусилля. Відчуваю, Ви готові, тож давайте разом цю багаторічну історію завершимо на користь людей.
Аналогічну проблему мають і 25 осіб з Новоолександрівки. Піскун Ірина Михайлівна розповіла, що Новоолександрівська сільрада виділила нам землю під городи (від 5 до 15 соток). Зволікається процес з її приватизацією. Ще у 2009 році ми звернулися в агентство “Таврійські землі”, сплатили всі необхідні платежі (більше, як по три тис. грн.). Але свідоцтв на право власності так і не отримали. Нам набридло чекати. Сільський голова не може знайти з нею спільної мови. Допоможіть.
Самардак Г.В.: – Це, звичайно, свавілля. Будемо розбиратися з цією ситуацією. Єдине, хочу на майбутнє застерегти всіх і дати пораду. Не платіть гроші всі й відразу. Нормальна практика, коли на початку оплачується 30% за геодезію, а 70% – вже безпосередньо по результату виконаних робіт. Навіть, якщо з однією компанією щось трапиться, ви завжди з результатами геодезії можете звернутися в іншу компанію і за ті ж 70% виконають вам роботи. Ірино Михайлівно, якщо не заперечуєте, оформлю Ваше питання, як офіційний запит і треба серйозно розбиратися в законності дій всіх учасників цієї історії. Взяв на контроль, чекайте дзвінка від моїх помічників. Працюватимемо.
Лачко Тетяна Олександрівна з Володимирівського:
– Я багатодітна матір, проживаю у двоповерховому багатоквартирному будинку, який стоїть на балансі сільради. Квартира приватизована. На мій запит сільрада відмовила мені у пільзі на ел.енергію. У письмовій відповіді зазначалося, що держава не компенсує ці кошти сільраді.
Самардак Г.В.: – Тетяно Олександрівно, я теж хотів би отримати відповідь на Ваше питання від сільської ради. Зрозуміло, що фінансові можливості сільрад мізерні. Скажу Вам, що сьогодні сільради неохоче йдуть на такого роду розрахунки з пільговиками. Але щодо багатодітної сім'ї, я вважаю, це несправедливо. У нас не так багато багатодітних сімей і хто, якщо не держава, повинен допомагати цим людям. Зараз ми вивчимо це питання і з'ясуємо, як відновити справедливість. Більше того, Тетяно Олександрівно, я доручу нашим фахівцям проконтролювати ситуацію з організацією літнього відпочинку Ваших діток. Спасибі за дзвінок.
Цілий блок питань жителів району стосувався невдоволення роботою газової служби та інших нагальних проблем. Всі вони будуть з'ясовані.
За словами Григорія Самардака, для тих, хто заздалегідь направив свої питання до редакції і не зміг додзвонитися на "пряму лінію", будуть підготовлені і направлені відповіді за місцем проживання. Кільком жителям району, які хотіли отримати конфіденційну відповідь на своє запитання, Григорій Вікторович обіцяв передзвонити особисто.
З огляду на велику кількість питань, голова обласної ради, депутат обласної ради Григорій Самардак має намір збільшити кількість особистих прийомів громадян у нашому районі.



П'ятниця, 01 Квітня 2016 14:06 | Переглядів: 838