Офіційний сайт Запорізької районної ради

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Раїса Дейнега – людина-легенда

у понеділок, 28 грудня, свій 85-й День народження відсвяткувала Раїса Кирилівна Дейнега - кавалер ордена Леніна, двох орденів Трудового Червоного Прапора, Заслужений працівник сільського господарства України. Її ім’я вписане золотими літерами в історію Запорізького району.
З квітами, подарунками, грамотами, щирими привітаннями та подякою за багаторічну працю до ювілярки завітав голова районної ради Анатолій Шевчишин разом зі своїм заступником С.І. Бурмою, головою районної ради ветеранів війни та праці Віктором Скловським, депутатом районної ради Віктором Хорошуном, головою сільради Лесею Карпенко.

- Спасибі Вам, шановна Раїсо Кирилівно, за Вашу багаторічну відповідальну працю, сповнену високих досягнень і перемог. Щиро бажаю Вам міцного здоров'я та життєвої наснаги, оптимізму. Хай доля збагачує Вас енергією і натхненням. Щастя Вам, радості, добра і благополуччя, - звернувся до поважної ювілярки голова районної ради А.М. Шевчишин.

Вітальну листівку і матеріальну винагороду від керівника ПП "Агрофірма "Славутич" Геннадія Марича вручив ювілярці депутат райради В.П.Хорошун, а ще передав щирі поздоровлення від сільської ради ветеранів.
Раїса Кирилівна дійсно заслуговує найщиріших вітань, найтепліших подяк і поздоровлень. Передова доярка господарства, яке з десятиріччями її праці неодноразово змінювало форму господарювання, відзначена високими урядовими нагородами. За її плечима - 60 років непростої доярської праці. Це була справа всього її життя, і не просто щоденна копітка робота, а улюблена.

У свій час її ім'я не сходило зі шпальт "Червоного променя". Приміром, відкриваємо підшивку газети за 7 листопада 1986 року і читаємо: "Раїса Кирилівна з початку року першою в районі надоїла за десять місяців 5480 кілограмів молока від кожної корови своєї групи. До кінця 1986-го взяла слово сягнути шеститисячного рубежу...". Завдяки таким сумлінним працівникам господарство виконувало і перевиконувало плани з продажу молока. На її честь тодішній керівник господарства І.І. Бакуменко запропонував заснувати в районі перехідний приз імені Р.К.Дейнеги, який вручали кращим дояркам району.

То з радістю, то зі смутком згадувала Раїса Кирилівна своє життя, бо, як і в кожного, воно виткане червоними і чорними нитками. Важке дитинство, хвороба матері змушували її доглядати молодших братів. До важкої роботи життя примусило взятися у 12 років. А у 1942 році, коли село захопили німецькі окупанти, всіх відправляли на важкі щоденні примусові роботи то в степ, то на розчищення доріг… Роки мирного життя сповна віддала роботі у галузі тваринництва. Окрім основної роботи, Раїса Дейнега проводила й велику активну громадську діяльність. Багато років поспіль була членом райкому Компартії України, депутатом сільради, членом правління та парткому колгоспу, вона - почесний гість всіх районних заходів. А ще ж родина, домашнє господарство...

Поспілкувавшись з цією людиною, важко підібрати епітети, щоб передати всю глибину душі цієї жінки-робітниці, матері двох дітей та бабусі трьох онуків. У ній гармонійно поєднуються твердість характеру, вимогливість та наполегливість, мужність, і, водночас, жіноча чуйність та ніжність, материнська теплота.

Сучасній молоді важко осягнути і відтворити життєвий шлях людей покоління Раїси Кирилівни, яке пройшло війну, пережило важкі часи відбудови та відродження села і країни. Тож пам’ятаймо людей, які здійснили трудові та ратні подвиги і залишили помітний слід в історії нашого району.



Вівторок, 29 Грудня 2015 15:48 | Переглядів: 991