Офіційний сайт Запорізької районної ради

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Пошук

Новини

Податкова інформує

Незаконна торгівля алкоголем та порушення касової дисципліни обійшлися запорізькому кафе у понад 140 тисяч гривень

В одному із запорізьких закладів громадського харчування не надто переймалися законним способом ведення діяльності – у цьому впевнилися аудитори фіскальної служби під час перевірки. У її ході співробітники ДФС встановили одразу шість порушень законодавства.
Зокрема, у кафе розрахункові операції проводилися без застосування касової техніки, покупцям не видавалися чеки, сума готівкових коштів у касі не відповідала зазначеній у денному звіті РРО, за місцем реалізації порушено порядок обліку товарних запасів загальною вартістю майже 12 тисяч гривень. Крім того, були виявлені неоприбутковані у книгах обліку кошти на понад 18,5 тисячі гривень. До того ж, у закладі алкогольні напої продавалися за цінами нижче мінімальних роздрібних та без ліцензії на право торгівлі.
Таким чином, ревізори виявили порушення вимог Законів України "Про застосування РРО у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг", "Про державне регулювання виробництва й обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів", Постанови Кабінету Міністрів України "Про встановлення розміру мінімальних оптово-відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв", Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні.
За результатами перевірки до суб'єкта господарювання застосовані штрафні санкції на загальну суму 143,6 тисячі гривень.

Майже 26,5 мільйона гривень – на підтримку Збройних сил

З початку року запорізькі платники вже перерахували близько 26,5 мільйона гривень військового збору (без даних підприємств, які обслуговуються в Запорізькому управлінні Офісу великих платників податків ДФС). Як відзначила в. о. начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Юліана Козаченко, сума надходжень збору на підтримку української армії зросла порівняно з аналогічним періодом минулого року на 7 мільйонів.
Крім того, рівень очікуваних платежів на поточний рік перевищено майже на 4 мільйони.
– Суттєве зростання надходжень у січні пов'язано, передусім, з підвищенням розмірів мінімальних заробітних плат, 1,5 відсотка з яких йдуть до бюджету у вигляді військового збору. У нас є підстави для оптимістичних прогнозів щодо динаміки збільшення у наступних періодах. Адже додаткові резерви залучення коштів полягають у детінізації зарплат, легалізації найманої праці та залучення до оподаткування тих, хто не сплачує податків з доходів, – підкреслила Юліана Козаченко.
Найбільші суми збору забезпечені серед територій, які обслуговує Запорізька ОДПІ (м. Запоріжжя) – у січні сплачено понад 14 мільйонів або 53 відсотки від загальних надходжень, платники Енергодарської ОДПІ спрямували 3,4 мільйона, Мелітопольської – 3 мільйони, Бердянської – майже 2 мільйони, Пологівської ОДПІ – 1,5 мільйона гривень.

На Запоріжжі від погашення податкового боргу бюджети отримали майже 14 мільйонів

За січень 2017 року за рахунок погашення податкового боргу забезпечено надходження коштів до бюджетів усіх рівнів 13,7 мільйона гривень. Як повідомила в. о. начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Юліана Козаченко, до державного бюджету сплачено 7,5 мільйона, до місцевих – 6,2 мільйона.
У розрізі основних джерел повернення раніше несплачених сум 1,4 мільйона забезпечено за рахунок стягнення платіжними вимогами з рахунків боржників та вилучення готівки, 600 тисяч надійшло від реалізації майна, яке знаходиться у податковій заставі, за рішеннями суду, а також від підприємств, які знаходяться в процедурах банкрутства.
Як зазначила Юліана Козаченко, близько 600 тисяч бюджет отримав від розстрочення податкового боргу. Ця процедура регламентована статтею 100 Податкового кодексу України. Зокрема, якщо платники мають заборгованість, що виникла за об'єктивних обставин та бачать перспективи його динамічного погашення, без шкоди діяльності, та можуть надати відповідні аргументи, вони мають можливість звернутися до органу ДФС із відповідною заявою.
Упродовж січня завдяки заходам органів ГУ ДФС у Запорізькій області забезпечено скорочення податкового боргу до місцевого бюджетів більш ніж на 14 мільйонів гривень. Крім того, у зв'язку з ліквідацією підприємств-банкрутів списано безнадійну заборгованість у сумі понад 36 мільйонів.

Мешканці Запорізької області можуть вільно користуватися електронними сервісами фіскальної служби

Сьогодні платники податків нашого регіону мають можливість отримувати адміністративні та консультативні послуги, не відвідуючи податкові інспекції. Завдяки розширенню кількості он-лайн послуг та функціоналу Електронного кабінету платника, представники бізнесу та громадяни все частіше віддають перевагу зручним сервісам. Про особливості їх застосування розповіла під час інтерв'ю на телеканалі "TV5" заступник начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Анна Пужай-Череда.
Вона відзначила, що Електронний кабінет платника працює у режимі реального часу. Для користування його сервісами необхідно мати персональний комп'ютер або смарт-пристрій та доступ до мережі Інтернет.
Електронний кабінет передбачає низку послуг – від отримання відомостей про доходи і податки, створення і відсилки електронної декларації до листування з ДФС та уточнення стану розрахунків з бюджетом. Користувачі можуть ознайомитися з останніми актуальними новинами ДФС, отримати інформацію про граничні терміни сплати та подання податкової звітності, контакти та адреси центрів обслуговування платників, переглянути та роздрукувати бланки податкової звітності, в режимі реального часу отримати інформацію з реєстрів ДФС.
Анна Пужай-Череда докладно зупинилася на сервісі, який дозволяє громадянам фізичним особам отримати відомості про суми отриманих доходів та утриманих податків, що досить важливо в період декларування доходів за минулий рік, подання електронних декларацій та призначення житлових субсидій.
Вона підкреслила, що покрокова інструкція з користування цією послугою розміщена на субсайті Головного управління ДФС у Запорізькій області (http://zp.sfs.gov.ua/data/material/000/211/284884/Dov_dka_pro_dohodi.pdf). Для створення відповідного запиту для довідки платникові необхідно увійти до кабінету за допомогою електронного ключа (фізичної особи) та виконати кілька простих процедур. Як правило, відповідь про доходи надходить користувачу упродовж однієї доби. Наприклад, на даний момент сервіс може надати інформацію з реєстру за останні три квартали 2016 року. Повна інформація буде доступною, починаючи з березня 2017 року.
Аби отримати електронні ключі, достатньо звернутися до Акредитованих центрів сертифікації ключів. У фіскальній службі Запорізької області електронний цифровий підпис можна безкоштовно отримати у пунктах реєстрації користувачів за адресами: м. Запоріжжя, вул. Паркова, буд. 4а, 1-й поверх, м. Бердянськ, просп. Праці, буд. 20, каб. 219, м. Мелітополь, вул. Героїв України, буд. 31, каб. 103, сайт АЦСК ІДД: http://acskidd.gov.ua/.

У результаті детінізації ринку праці бюджети Запорізької області отримали ресурс у понад 30 мільйонів гривень

Завдяки спільним заходам фіскальної служби регіону та органів виконавчої влади у сфері легалізації найманої праці та повноти сплати податків і зборів при виплаті доходів за минулий рік до бюджетів залучено 31 мільйон гривень додаткових коштів. Про це повідомила в. о. начальника Головного управління ДФС у Запорізькій області Юліана Козаченко на засіданні колегії Запорізької облдержадміністрації та Ради регіонального розвитку.
Вона зазначила, що у результаті контрольно-перевірочної роботи, яка проводилася за кількома напрямами, за порушення законодавства з оплати праці роботодавцям нараховано понад 24 мільйони податку на доходи фізичних осіб, близько 6 мільйонів єдиного соціального внеску та 900 тисяч гривень військового збору.
Усього торік здійснено 276 перевірок, зокрема, в рамках операцій "Курорт" та "Урожай", а також за зверненнями громадян. Завдяки цьому було виявлено та легалізовано 510 неоформлених працівників, додаткові надходження податку на доходи фізосіб склали 2,3 мільйона.
– Вже не перший рік одним з пріоритетних напрямів діяльності фіскальної служби є робота з легалізації найманих працівників, підвищення рівня оплати праці та недопущення виплати зарплат менше мінімально встановленого рівня. У результаті нашої роботи лише за останні п'ять років було легалізовано майже 20 тисяч робочих місць. На сьогодні боротьба із зарплатнею у "конвертах" – це один із важливих ресурсів наповнення бюджетів. Зростання надходжень значною мірою пов'язане з легалізацією доходів населення та боротьбою із "тіньовою" економікою. Завдяки змінам до законодавства у роботодавців значно підвищився ступінь відповідальності за порушення у цій сфері, – наголосила Юліана Козаченко.
Вона також підкреслила, що фіскальна служба у подальшій діяльності, насамперед, проводитиме роз'яснювальну роботу серед роботодавців та трудових колективів щодо необхідності безумовного запровадження нового розміру мінімальної заробітної плати, а контрольно-перевірочні заходи будуть спрямовані на викорінення неофіційних трудових відносин.
Крім цього, очікуються значні результати у спільний роботі з органами обласної влади, буде продовжено оперативний обмін інформацією з ГУ Пенсійного фонду України в Запорізькій області, управлінням Держпраці та іншими органами.


Профспілкові організації отримали можливість не подавати податковий та фінансовий звіти

Новий порядок оподаткування неприбуткових установ та організацій стосується в тому числі і профспілок, проте для них передбачені певні пільги. Зокрема, профспілкові організації, які мають статус неприбутковості, можуть не подавати річний звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткових організацій та фінансову звітність до податкових органів. Про це розповіли фахівці Головного управління ДФС у Запорізькій області на податковому семінарі для керівників та бухгалтерів профспілкових організацій.
Також спеціалісти фіскальної служби звернули увагу на необхідність цільового використання коштів неприбутковими організаціями, в тому числі профспілками, для збереження статусу неприбутковості отриманих доходів при здійсненні статутної діяльності.
Крім того, представникам профспілок розповіли про зміни, які діють з 2017 року, при оподаткуванні податком на доходи фізичних осіб, а також особливості оподаткування профспілкових виплат, в тому числі матеріальної допомоги, путівок, подарунків тощо. Наприкінці семінару усі бажаючі мали змогу отримати компетентні відповіді на свої запитання.
Головне управління ДФС у Запорізькій області

За закінченими кримінальними провадженнями слідчих ДФС державі повернено мільйон гривень

У січні 2017 року слідчі підрозділів фінансових розслідувань Головного управління ДФС у Запорізькій області розслідували 98 кримінальних проваджень, 14 з яких розпочато поточного року. Із загальної кількості справ 65 стосуються про тяжких злочинів у сфері економіки, зокрема, майже півсотні з них – за ухилення від сплати податків і зборів в особливо великих розмірах (ч.3 ст.212, 2121 Кримінального кодексу України).
За закінченими кримінальними провадженнями державі повернено близько одного мільйона гривень. До суду направлено кримінальне провадження для звільнення осіб від кримінальної відповідальності у зв'язку з повним відшкодуванням збитків.
Крім того, співробітники оперативних підрозділів податкової міліції за місяць викрили 5 злочинів, 4 з яких – за ухилення від оподаткування в особливо великих розмірах. Припинено діяльність трьох незаконних виробництв фальсифікованого алкоголю.
Завдяки діям працівників ДФС із незаконного обігу вилучено товари підакцизної групи на суму понад 2 мільйони гривень.
У результаті проведення заходів, спрямованих на викриття злочинів у митній сфері, розпочато 1 кримінальне провадження за ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, перекрито канал постачання на територію Запорізької області несертифікованої електротехніки, ввезеної в Україну поза митним контролем.

Головне управління ДФС у Запорізькій області



Четвер, 16 Лютого 2017 09:52 | Переглядів: 723