Офіційний сайт Запорізької районної ради

Розділи

Календар

« Травень 2024 »
Пн   6 13 20 27
Вт   7 14 21 28
Ср 1 8 15 22 29
Чт 2 9 16 23 30
Пт 3 10 17 24 31
Сб 4 11 18 25  
Нд 5 12 19 26  

Пошук

Новини

Хлібороби "Славутича" завершили жнива і вийшли переможцями третьої жнивної п’ятиденки

У Запорізької області закінчується збирання врожаю зернових. У Запорізькому районі на старті збиральної кампанії трохи перешкодив дощ. Але зараз аграрії надолужили упущений час і знаходяться на фінальній стадії процесу. Збиральний процес розрахований на 20 днів — чотири п'ятиденки, після закінчення яких райрада спільно з райдержадміністрацією підводять підсумки. 21 липня за успіх в роботі нагородили співробітників «Агрофірми «Славутич», яким керує депутат Запорізької обласної ради від Опозиційного блоку Геннадій Марич. Екіпаж, що складається з комбайнера, помічника комбайнера, водія і тракториста-машиніста, за 5 днів прибрав 223 гектари озимої пшениці, намолотивши 951 тонну зерна. При цьому, співробітники підприємства перевиконали денну норму на 217,6%. За перше місце в третій п'ятиденці екіпаж «Агрофірми «Славутич» був нагороджений Вимпелом, Почесною грамотою і грошовою винагородою від районної ради. Це вже не перша перемога співробітників підприємства Геннадія Марича в районних змаганнях.
Проте зараз вона збіглася із завершенням збирального процесу. «Агрофірма «Славутич» стало першим підприємством, яке вже закінчило прибирання.
... — Сьогодні вже в районі на 2/3 закінчений збиральний процес зернових культур. Є вже підприємства, такі як «Агрофірма «Славутич», які повністю закінчили прибирання, — розповідає голова Запорізької районної ради, керівник районної організації Опозиційного блоку Анатолій Шевчишин,
— В нашому районі всі підприємства віднеслися відповідально до збирального процесу, тому особливих проблем не було.
На «Агрофірмі «Славутич» відзначають, що удалося уникнути травм, пожеж і інших надзвичайних ситуацій, завдяки ретельному дотриманню техніки безпеки, а також виконанню протипожежних заходів. Перед початком прибирання проводився детальний інструктаж всіх працівників підприємства, заняття по використанню вогнегасників, а техніка була укомплектована всіма засобами пожежної безпеки (вогнегасниками, іскрогасниками і ін.)
Комбайнер підприємства, екіпаж якого зайняв перше місце в змаганнях третій п'ятиденці Володимир Курта, підкреслив, що умови роботи сприяє максимально ефективній косовиці.
У моєму комбайні встановлений комп'ютер, який здійснює регулювання жниварки. Це полегшує працю комбайнера, і значно підвищує продуктивність, — говорить Володимир Курта. — Директор нашого підприємства не жаліє засобів для того, щоб нам було легко працювати. Також не ображає нас і зарплатою. А премія мотивує для подальшої ефективної роботи.
Також варто відзначити, що на всіх комбайнах, які задіяні в роботі на підприємстві, є кондиціонери, встановлені заводом-виробником. Проте керівництво «Агрофірми «Славутич» пішло далі — кондиціонери встановили і на тій сільгосптехніці, на якій вони не передбачені технічними умовами.
Геннадій Марич сучасні комбайни і іншу сільгосптехніку на підприємство встиг купити в попередні роки. Зараз же такі покупки вже практично неможливі.
— Для аграріїв останні роки нелегкі. Держава ввела нові податки: ПДВ, військовий збір. Тому ми вимушені платити податки у великих розмірах. Доходи аграріїв значно зменшилися, зараз ми вже не маємо можливості купувати нову техніку, — говорить Геннадій Марич.
Проте не дивлячись на безліч труднощів, на підприємствах «Славутича» регулярно виплачується «біла» конкурентноспроможна заробітна плата: не менше п'яти тисяч гривень в «несезон», і до 25 тисяч гривень в місяць в літній період.
На думку аграрія-депутата, цього року ціна на хліб не повинна істотно вирости. З його слів, підвищення мінімальної зарплати ніяк не повинне відіб'ється на собівартості хліба.
— У мене є хлібозавод, продукція якого продається в Оріховському, Пологівському і Запорізькому районах, а також в Запоріжжі. І я, як виробник, не збираюся піднімати ціну на хліб цього року, — заявив Геннадій Марич.
Проте не всі хлібовиробними мають свої поля і власну пшеницю, тому чи підніметься ціна на хліб в інших підприємств, поки невідомо. До того ж влада відмінила держрегулювання цін на продукти харчування. Також посередники тепер можуть купувати за низькими цінами хліб у виробників, а потім продавати його в магазинах з будь-якою націнкою. Отже вартість хліба повністю залежить від властей.
Якщо уряд штучно не створить дефіцит або не введе ще які-небудь податки, українці можуть бути спокійні — хліб восени не подорожчає.



Понеділок, 24 Липня 2017 16:27 | Переглядів: 589